Introductie van nieuwe medewerkers
...zonder “draaideureffect”!
Nieuwe medewerkers die in hun beginperiode niet uitgebreid onthaald en rondgeleid worden, zijn sneller geneigd om het bedrijf op korte termijn te verlaten. Dat staat bekend als het “draaideureffect” of de ‘kennismakingscrisis’.
Dit probleem kan u aanpakken door een systematische kennismakingsprocedure voor alle nieuwe medewerkers in te voeren en zo de integratie in het bedrijf te bevorderen.
De arbeidsovereenkomstenwet (AOW) van 3 juli 1978 verplicht een werkgever om de nodige zorg en aandacht te besteden aan het onthaal van werknemers.
Naast het belang van de sociale en technische integratie van een nieuwe medewerker op de juiste manier en volgens de wettelijk bepaalde regels, is er nog een significant voordeel aan een uitgebrede rondleiding, namelijk veilig werken.
Iedere werkplaats heeft een aantal gevoeligheden en details die een nieuwe medewerker mogelijks niet meteen opmerkt.
Het is cruciaal om vanaf de start samen te werken aan een veilige houding op de werkplaats.
Wettelijk kader
Zowel de ondernemingsraad als de syndicale afvaardiging zijn bevoegd om het onthaal uit te werken.
De ondernemingsraad wordt vooraf ingelicht en geraadpleegd over de genomen maatregelen en het beschikbare budget om het onthaal te organiseren. Zij kunnen advies uitbrengen over de tenuitvoerlegging (CAO 22, Art. 4).
Het koninklijk besluit van 25 april 2007 betreffende ‘het onthaal en de begeleiding van werknemers met betrekking tot het welzijn op het werk’ verplicht de werkgever om een peter of meter aan te stellen voor elke nieuwe medewerker. Dit betekent dat de werkgever of een ervaren medewerker de nieuwe collega’s individueel moet ondersteunen tijdens de inloopperiode.
Het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) en de interne preventiedienst moeten hierop toezien en meewerken aan de ontwikkeling van een onthaalprocedure.
Met andere woorden, niet enkel de ondernemingsraad en de syndicale delegatie zijn bevoegd, ook het Comité PBW speelt een belangrijke rol, in het bijzonder met betrekking tot het peter-/meterschap.
Ook de uitzendkrachten hebben recht op een volwaardig onthaal! De organisatie hiervan is een gedeelde verantwoordelijkheid van het interimkantoor én de organisatie waar de uitzendkracht tewerkgesteld is. Die verplichting is opgenomen in de sectorale CAO voor uitzendkrachten van 10/12/2001.
Alle verplichtingen op een rij
- De werkgever is belast met de organisatie van het onthaal van de nieuwe medewerkers in de onderneming. Hij/zij coördineert de acties van de verschillende aspecten van het onthaalbeleid of stelt hiervoor een bevoegde persoon/dienst aan.
- De ondernemingsraad wordt vooraf ingelicht en geraadpleegd over de genomen maatregelen en de noodzakelijke middelen om het onthaal te organiseren. De ondernemingsraad kan een advies geven over de uitvoering van het onthaalbeleid.
- De vakbondsafvaardiging moet vooraf ingelicht en geraadpleegd worden over de manier waarop het onthaal in de onderneming zal gebeuren. De vakbond kan de nieuwe medewerker eveneens onthalen. Op die manier kunnen ze hem/haar informeren over hun werking en activiteiten.
- Het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) werkt de promotiemiddelen en de maatregelen i.v.m. het onthaal van de werknemers uit en implementeert die in de praktijk.
Wees ervan bewust dat een onthaalplan enkel kans op slagen heeft wanneer betrokken actoren hier dezelfde visie over hebben. Stem het onthaalbeleid daarom onderling af en evalueer dit bij de nieuwe medewerkers zelf, wat vinden zij van hun onthaal?
Vraag advies aan uw sectorconsulent. Op die manier krijgt u nog bijkomend advies, informatie over de financiële tussenkomst vanwege de sector en de andere mogelijke subsidies die u kunt gebruiken om de doelstellingen te behalen.
Beschikbare tools
- voorbeeld van een onthaalbrochure opstellen met aandacht voor wie Nederlands niet als moedertaal heeft;
- Checklist Onthaal nieuwe medewerkers;
- Checklist opleidingsplan opmaken;
- Kennismatrix & toelichting kennismatrix;
- Template BOP.
Handige websites
- www.dejuistestoel.be
- www.competentiebeleid.be
- www.werk.be (competentiemanagement)
- www.werkbaarwerk.be