Bijna elk bedrijf krijgt vroeg of laat te maken met verandering: automatisering, digitalisering, nieuwe producten… Bijblijven is een uitdaging voor elke werknemer. Zeker voor wie laaggeletterd is.
Uit onderzoek blijkt dat 1 op 7 werknemers laaggeletterd is. Het gaat hierbij al lang niet meer over enkel kunnen lezen en schrijven. Het gaat vandaag ook over omgaan met cijfers, ICT, machines en media. Allemaal vaardigheden die vandaag nodig zijn om zich zowel als werknemer en als persoon verder te ontwikkelen en niet achterop te raken. Werken aan geletterdheid betekent met andere woorden een meerwaarde voor werkgever én werknemer. Het is investeren in breed inzetbare werknemers, in tevreden werknemers, in productiviteit en kwaliteit, en in daling van het ziekteverzuim. Kortom: investeren in geletterdheid is investeren in de toekomst van het bedrijf.
Algemene definitie van laaggeletterdheid.
Laaggeletterdheid (of: functioneel analfabetisme) houdt in dat mensen moeite hebben met de vaardigheid lezen en/of schrijven. Dit is iets anders dan ongeletterdheid, analfabetisme, waarbij het gaat om mensen die helemaal niet kunnen lezen en schrijven.
Geletterdheid, gecijferdheid en probleemoplossend vermogen hangen nauw samen. De internationaal gehanteerde definitie van geletterdheid (2011) luidt: "Geletterdheid is het gebruiken van gedrukte en geschreven informatie om te functioneren in de maatschappij, om de eigen doelen te bereiken en om de eigen kennis en mogelijkheden te ontwikkelen.". Laaggeletterdheid is een vorm van meer of minder geletterdheid.
Ons aanbod van gerelateerde opleidingen:
- Opleiding op maat "Iedereen mee".
- Nederlands op de werkvloer.
- “Mind the Gap” Hoe omgaan met diversiteit op en rond de werkvloer?